Nodig ongeveer 4 pelgrims :
- 6 à 8 vaste Roma tomaten
- Mozarella
- enkele sneden dungesneden rauwe hesp
- Rucola (Lucola in het Chinees)
- 150 gram kristalsuiker
- 2 dl water
- vel bladerdeeg
- balsamico-azijn met peer of met appel
- olijfolie
- peper, zout, look
Bereiding :
- verwijder de pel van de tomaten (truukje met het kokend water), snij ze in 2 en verwijder de zaadjes,
droog de tomaten met wat keukenpapier
- neem een bakplaat, schik de tomaten erop met de holle kant naar boven, kruiden met peper, zout, look en
een geste gesnipperde basilicum, besprenkel de tomaten met wat olijfolie (sprenkelen, niet sproeien)
- snij de rauwe hesp in reepjes en schik die op bakpapier op een andere ovenplaat.
- met de oven op 65-75 graden de tomaten en de hesp ongeveer 75 minuten laten drogen
- de hesp uit de oven halen als hij crispy is, verbrokkel de reepjes in kleine stukjes en doe in een kommetje
voor straks
- de tomaten op het einde van de gaartijd nog eens omdraaien met de holle kant naar beneden, nog 10
minuutjes in de oven.
- terwijl de tomaten de hest in de oven zitten los je de suiker op in 2 dl water en je laat dit ongeveer voor de
helft inkoken
- neem 4 vuurvaste potjes (diameter 7-8 cm), doe in ieder potje een soeplepel van het ingekookte
suikerwater
- schik hierop 3 halve tomaten met de bolle kant naar beneden, wat aandrukken
- hierop schik je enkele schijfjes Mozarella
- dek het potje af met een laagje bladerdeeg die je vooraf doorprikt hebt met een vork,
sluit dit goed af zodat de vulling volledig onder de bladerdeeg zit.
- bak ongeveer 20 minuten op 200-210°
- haal de potjes uit de oven, steek met een mesje de randen los
- keer de potjes ondersteboven op het bord (*)
- leg wat rucola bovenop het torentje
- versier met brokjes gecrispte ham
- giet een beetje lauwe vinaigrette (1/3 Balsamico, 2/3 olijfolie) bovenop de Rucola
(*) makkelijkst is het bord omgekeerd op het potje te leggen en dan het geheel om te draaien zodat alles mooi samen blijft. Ovenhandschoenen gebruiken.
(vrij naar een receptje uit de Knack)