Nodig :
- 1 wok per kok
- 1 Chinese kool per 3 personen
- 120 gram varkensmignonette per persoon, 50 gram sneden vers spek (natuur) per persoon
- 1 zakje voorgebakken krielaardappeltjes per 3 personen (in het groentevak in Delhaize)
- wokolie met gember en citronelle, wokolie met chilipeper (Delhaize),
- peper uit de molen, lookpoeder, kurkuma, paprikapoeder, provencaalse kruiden, tijm
- water en wijn
- een paar kommen en schaaltjes, houten lepels en spatels, aluminiumfolie
Voorbereiding :
Snij de varkensmignonette en het verse spek in blokjes. Doe het versneden vlees in een kom.
Kruid het vlees met peper, look, paprikapoeder, provencaalse kruiden en tijm.
Overgiet voorzichtig met wokolie met chilipeper. Goed doorroeren zodat alle stukjes vlees rondomrond geolied zijn. Dek af met aluminiumfolie.
Was de Chines kool en droog ze. Verwijder het groen, we gebruiken enkel het geel en het wit.
Snij de kool eerst in repen van ongeveer 3 cm en snij die repen dan eveneens in blokjes van 3 cm.
Doe alles in een kom, kruiden met wat peper, tijm, provencaalse kruiden en sprenkel er wat wokolie met gember en citronelle over. Goed doorroeren. Dek af met aluminiumfolie.
Doe de krielaardappeltjes in een kom. Kruiden met peper en look. Dek af met aluminiumfolie.
Bereiding :
Verhit de wok met een scheut wokolie met gember en citronelle. Giet er de chinese kool in.
Even goed roerbakken. Overgiet nog even met de gember- en citronelle olie (niet teveel, smaakt sterk door). Nog even goed doorroeren.
Giet nu een scheut water in de wok. De wok afdekken met een deksel, de chinese kool even laten stoven maar ze moet nog bijtgaar zijn.
Neem de licht gestoofde kool uit de wok, doe ze opnieuw in de kom en dek weer af met alu-folie.
Reinig de wok (de citronelle- en gembersmaak moet weg)
Verhit de wok opnieuw. Giet het ondertussen licht gemarineerde varkensvlees in de wok. Op een stevig vuur goed aanschroeien en roerbakken.
Bestrooi met kurkumapoeder voor de smaak en vooral de kleur. Blijven roerbakken.
Als de stukjes vlees mooi aangeschroeid zijn met een beetje rundsbouillon en wat rode wijn het aanbaksel losmaken met de spatel en een zo weinig saus aanmaken in de pan.
Roer de vleesblokjes hier even door zodat ze een mooie bruine kleur hebben.
Giet terug in de kom en dek af met aluminiumfolie.
In de jus van het net gebakken vlees die nog in de wok is bak je nu de krielaardappeltjes. Door de chiliolie en de paprika van daarnet zullen ze ook licht pikant zijn. Strooi nog wat provencaalse kruiden en tijm over de aardappeltjes voor de smaak en wat kurkuma voor de kleur.
Als ze bijtgaar zijn doe je ze ook in een kom en dek je ze opnieuw af.
Reinig je wokpan (tip : giet er een weinig water in en laat op een stevig vuur koken, met een houten spatel kan je nu alles snel mooimaken, even afspoelen en klaar is wok).
Zet de wokpan nu op een matig vuur. Gebruik geen extra vetstof aangezien je daarnet klaargemaakte ingrediƫnten er nog genoeg hebben.
Giet de gegaarde chinese kool in de wok. Schik ze op een derde van de pan.
Giet het vlees erbij, ook op een derde van de pan.
Met de krielaardappeltjes vul je het laatste derde van de pan.
Deksel erop en op een hoog vuur opnieuw alles even laten opwarmen (niet te lang)